Echilibrio de poder
1558 palavras
7 páginas
Istoria Democraţiei Româneşti1.Introducere in democraţia românească.
-Accentul cade pe perioada anterioară anului 1866.Rădăcina democraţiei româneşti este mult mai veche decât se vehichlează.
-"Memorii şi Proiecte de Reformă în Principatele Române", autor : Vlad Georgescu.Conţine informaţii despre primele atestate ale existenţei tendinţei de trezire a lumii românesti în direcţia dezvoltării societăţii românesti a timpului respectiv.
-Perioada în care ruşii au avut un impact pozitiv asupra societăţii româneşti este începutul secolului al 18-lea odată cu Petru cel Mare (batălia de la Stănileşti-confruntare între P. Cel mare şi Cantemir).100 de ani mai târziu în 1812 Rusia care până atunci era protectoare ocupă Basarabia.Practic timp de un secol Rusia a avut un rol pozitiv asupra spaţiului românesc.
-Situaţia se schimbă odată cu ocuparea teritoriului românesc-Basarabia.În 1821 la mom Tudor Vladimirescu soc românească trebuia să fi ştiut ca ruşii şi-au schimbat interesele şi efectiv rolul în Principatele româneşti.Când izbucneşte revolta lui T Vld (25 martie 1821 e un mom mai important ptr greci decât ptr români, ei studiază mai amănunţit această perioada, inclusiv batăliile din spaţiului românesc, Dragăşeşti,etc) elita pol a mom nu sesizează schimbarea apelor ptr ruşi, de aceea putem deduce starea de înnapoiere politică a românilor din 1821.Aceste realităţi triste defineau lumea politică a mom respectiv.
-Rusia devine atunci Noul Occident.Până atunci nu puteam vorbi despre o modernizare a Rusiei.
-Rusia este prima dintre ţările europene de tradiţie ortodoxă care se modernizează.
-Petru cel Mare observă necesitatea schimbării tradiţionalismului excesiv al timpului şi necesitatea deschiderii faţă de lumea occidentală.Procesul de modernizare se porneşte de la vârf, atât în Rusia cât şi ptr restul ţărilor de religie creştin ortodoxă.Aceste state trec printr-o fază de modernizare asemeni anului 1848.
-Dar adevărata democratizare a Rusiei se produce la