Huela ecologica
1542 palavras
7 páginas
Pràctica 1a) Calcula la teva Petjada ecològica
La petjada ecològica és un índex ambiental de caràcter integrador del impacte exercit por una comunitat humana, ciutat, regió o país sobre el seu entorn.
A l’any 1995 Mathis Wackernagel i William Rees de la Universitat de la Colúmbia Britànica, varen definir la petjada ecològica (footprint o ecological footprint) como l’àrea de territori ecològicament productiu (conreus, pastures, boscos o ecosistema aquàtic) necessària per generar els recursos utilitzats i para assimilar els residus produïts per una població definida amb un nivell de vida específic indefinidament, sigui on sigui aquesta àrea.
En definitiva la petjada ecològica ens indica la superfície de territori per habitant i any necessària per produir els recursos que consumim (aliments, materials, energia, etc.) i per absorbir o inertitzar els residus que generem (superfície de bosc per absorbir el CO2, superfície de depuradores, de plantes de gestió de residus, abocadors, etc.)
L’èxit d’aquest índex es basa en la seva senzillesa, la qual cosa el fa fàcilment assimilable pel gran públic. El seu valor clarificador i el seu potencial didàctic, fan que la petjada ecològica sigui una referència clau per tots els que es preocupen per la Sostenibilitat.
La petjada ecològica s’expressa habitualment en hectàrees/habitant/any. La seva aplicació és possible a tots els nivells: país, regió, ciutat, acte (congres, convenció …), habitatge, escola o inclús a títol individual.
La metodologia de càlcul consisteix en comptabilitzar el consum de les diferents categories i transformar-ho en la superfície biològica productiva apropiada a través d’índexs de productivitat.
La diferència entre l’àrea disponible (capacitat de càrrega) i l’àrea consumida (petjada ecològica) d’un lloc concret és el dèficit ecològic.
Els resultats indiquen que a l’any 2006 la humanitat s’excedia en l’ús dels recursos de la Terra en un 40%, i que aquesta apropiació dels